Debutantencriterium
Een debutantencriterium zijn verschillende schaaktoernooien, ingedeeld volgens schaakkennis, die georganiseerd worden door schaakclubs in eenzelfde liga (provincie) gedurende een schooljaar.
De deelnemers worden verdeeld volgens de stap waarin ze les krijgen: Stap 1(+), Stap 2(+) & Stap 3(+) en niet volgens hun leeftijd. Dit wil zeggen dat je altijd speelt tegen tegenstanders die ongeveer in dezelfde stap zitten als jou en dus min of meer dezelfde schaakkennis hebben.
De bedoeling is om schakers een eerste ervaring te laten opdoen met schaaktoernooien. Rangschikking is van veel minder belang.
Alle informatie over het Debutantencriterium Oost-Vlaanderen kan je hier terugvinden: Debutantencriterium Oost-Vlaanderen
Onze club betaalt het inschrijvingsgeld terug van onze jeugdspelers die deelnemen aan een debutantentoernooi van de liga Oost-Vlaanderen (West-Vlaanderen heeft geen debutantencriterium). We proberen ook altijd één of meerder begeleiders van onze club op het debutantentoernooi te hebben.
Jeugdcriterium
Het jeugdcriterium zijn verschillende schaaktoernooien (meestal 10) volgens leeftijd die georganiseerd worden door verschillende schaakclubs in Vlaanderen gedurende een kalenderjaar.
De deelnemers worden verdeeld volgens leeftijd (-8, -10, -12, -14, -16 & -20) en niet volgens de stap waar ze in zitten of de rating die ze reeds hebben. Dit wil zeggen dat je, als je net begonnen bent met schaken op je 14 jaar en je doet mee aan een toernooi uit het jeugdcriterium, je tegenstanders zal hebben die vaak al heel veel ervaring hebben. Je mag je daar zeker niet door laten ontmoedigen. Schakers die heel vroeg begonnen zijn met schaken en die op jonge leeftijd veel progressie hebben gemaakt, zijn hier dus in het voordeel.
De bedoeling is om schakers van dezelfde leeftijd tegen elkaar te laten strijden voor de eindwinst. Dit criterium is dus wel competitiever dan een debutantencriterium.
Alle informatie over het Jeugdcriterium kan je hier terugvinden: Vlaams Jeugdcriterium
Liga-, Vlaams- en Belgisch Jeugdkampioenschap
Elk schooljaar wordt er een Liga-, Vlaams- en Belgisch Jeugdkampioenschap georganiseert. De deelnemers worden verdeeld in leeftijdsgroepen (-8, -10, -12, -14, -16, -18 & -20).
De liga waarin je moet proberen je te kwalificeren is afhankelijk van de provincie waarin je club is aangesloten.
De beste deelnemers uit iedere liga en per reeks plaatsen zich voor het Vlaams Jeugdkampioenschap.
De beste deelnemers uit het Vlaams Jeugdkampioenschap mogen dan deelnemen aan het Belgisch Jeugdkampioenschap.
Aangezien hier echte titels worden gegeven (bijvoorbeeld “Belgisch Kampioen -12” of “Vlaams Kampioen -10”) is dit het meest competetieve toernooi.
Alle informatie over het West-Vlaams Jeugdkampioenschap kan teruggevonden worden op de site van de West-Vlaamse schaakliga: Schaakliga West-Vlaanderen
Schoolschaakkampioenschappen
Schoolschaakkampioenschappen worden georganiseerd per liga (provincie), maar zijn onafhankelijk van schaakclubs. Wij kunnen wel ondersteuning bieden als scholen zich hiervoor willen inschrijven, maar het initiatief gaat volledig uit van de school zelf of ze hier al dan niet aan willen deelnemen.
Een schoolschaakteam bestaat uit 4 schakers uit dezelfde school (basis en secundair spelen in aparte categorieën). Per school kunnen er meerdere teams (van 4 personen) zich inschrijven.
De best geplaatste scholen (basis en secundair) uit iedere provincie plaatsen zich voor het Vlaams Schoolschaakkampioenschap. De beste geplaatste scholen tijdens dat toernooi plaatsen zich dan weer voor het Belgisch Schoolschaakkampioenschap.
Alle informatie over het West-Vlaams Schoolschaakkampioenschap kan teruggevonden worden op de site van de West-Vlaamse schaakliga: Schaakliga West-Vlaanderen
Heeft de school van je zoon/dochter nog niet één of meerdere schoolschaakteams, dan raden we de ouders aan om hiervoor een e-mail te sturen naar de directeur.
Vragen?
Heb je na het lezen van dit overzicht nog vragen? Neem dan gerust contact op met de lesgever van je kind.